Zostaw kontakt do siebie Kontakt Wejdź Wejdź Instagram Wejdź
2020-07-28

Najpopularniejsze potrawy w Wielkiej Brytanii

Brytyjska kuchnia, podobnie jak sami Brytyjczycy, jest pełna kontrastów. Z jednej strony, często możemy usłyszeć, że jest mdła, nijaka i nieciekawa. Z drugiej - postaci takie jakie Gordon Ramsay, Jamie Oliver czy Nigella Lawson, najlepsi kucharze na świecie, pochodzą właśnie z Wielkiej Brytanii, a tysiące angielskich restauracji oferują najbardziej zróżnicowane potrawy na świecie. Jaka rzeczywiście jest kuchnia brytyjska? Czym się charakteryzuje? Jakich potraw koniecznie trzeba spróbować podczas wizyty na Wyspach? Tego dowiesz się z naszego artykułu!

Kuchnia angielska - znana na całym świecie

Na Wyspach Brytyjskich funkcjonuje ponad sto restauracji, które mogą pochwalić się najwyższym kulinarnym odznaczeniem - gwiazdką Michelina. W dużych brytyjskich miastach bez problemu znajdziemy niemal każdą potrawę świata, a smaki i aromaty charakterystyczne dla wszystkich kontynentów dostępne są na wyciągnięcie ręki.

Dzięki bogatej historii i licznym wpływom z zewnątrz kuchnia brytyjska rozwijała się wielokierunkowo i bez przeszkód. Swój wpływ mieli na nią najpierw Rzymianie, następnie Francuzi, a w czasach kolonialnych, kiedy słońce nie zachodziło nad Imperium Brytyjskim, nastał czas dodatkowego wzbogacania przepisów. Przyprawy, owoce i warzywa nieznane wcześniej w Europie, płynęły szerokim strumieniem do Wielkiej Brytanii. Były to lata eksperymentów, poszerzania menu i przykładania ogromnej wagi do samej etykiety jedzenia. 

Te złote czasy dobiegły końca wraz z Drugą Wojną Światową. Problemy z dostawą żywności z innych krajów zmusiły Wyspiarzy do racjonowania jedzenia i radzenia sobie z tym, co mogli sami wyhodować. Patriotycznym obowiązkiem każdej brytyjskiej rodziny posiadającej choć skrawek ogródka, stało się uprawianie warzyw i owoców, aby zmniejszyć zależność od produktów importowanych z USA. Potrawy stały się siłą rzeczy monotonne i słabo doprawione. Ta nieciekawa sytuacja trwała niemal do końca lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku i zupełnie zmieniła postrzegania brytyjskiej kuchni przez świat zewnętrzny. Z niegdysiejszej potęgi kulinarnej, Brytyjczycy stali się obiektem dobrotliwych żartów.

Na szczęście, te czasy należą do przeszłości. Obecnie Anglia znów staje się liderem w dziedzinie gotowania. Programy takie jak Master Chef czy Great British Bake Off przyciągają przed telewizory miliony widzów, a kuchnia angielska znów jest znana na całym świecie.

 

Potrzebujesz lepiej znać angielski?

WYBIERZ KURS DLA SIEBIE >>>

 

 

Czym się charakteryzuje kuchnia brytyjska?

Tradycyjna kuchnia brytyjska jest przede wszystkim praktyczna - ma być pożywnie, zdrowo, lokalnie i oszczędnie. Na szczęście, dzięki wpływom czasów kolonialnych i jest w niej miejsce na sporo fantazji i kreatywności.

Smaki kuchni angielskiej - wyraźny smak i zapach

Pierwszą rzeczą, którą zauważamy, próbując brytyjskich potraw to wyraźny smak i zapach. Nie zawsze tak było. W XVI i XVII wieku kuchnia angielska znajdowała się pod wpływami purytańskimi, które mocno ograniczały wszystko, co zbyt intensywnie działało na zmysły. Jednak w obecnych czasach, w związku z napływem imigrantów z całego świata do Anglii po Drugiej Wojnie Światowej, Brytyjczycy zaczęli jeść zdecydowanie odmiennie. Mocne przyprawy, szczególnie te pochodzące z Azji, to ważny i charakterystyczny element większości przepisów. 

Ciężkie i tłuste potrawy w kuchni brytyjskiej

Tradycyjne dania angielskie opierają się na kompozycji mięsa, ziemniaków i jednego warzywa. Najczęściej wykorzystuje się “ciężkie” mięsa: wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę. W wersji “lżejszej”: kurczaka, indyka i rybę. Obowiązkowym elementem potrawy jest gęsty sos (ang. gravy). Na talerzu jest więc ciężko i tłusto.  Praktyczni Brytyjczycy nie lubią marnować jedzenia, dlatego często obok mięsa, ziemniaków i warzyw zobaczymy też Bubble and Squeak - warzywa z poprzedniego dnia zmieszane z ziemniakami i usmażone na płytkim oleju w formie płaskich placuszków. 

Przyprawy w kuchni angielskiej

Już w czasach wpływów romańskich przyprawy takie jak: szafran, czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz, imbir i cukier na dobre rozgościły się w angielskich kuchniach i są w nich obecne do dzisiaj. W XX wieku ogromną popularność zdobyło curry. Do innych często używanych przypraw w kuchni brytyjskiej należy zaliczyć: czarny pieprz, mielony cynamon, chilli, ostrą czerwoną paprykę,  kmin rzymski i wędzoną paprykę w proszku. Takie bogactwo ziół i przypraw sprawia, że angielskie dania pachną wręcz nieziemsko!

Charakterystyczne dodatki do potraw

Typowe brytyjskie danie nie obędzie się bez dodatkowych elementów i charakterystycznych dodatków:

  • ocet - mieszkańcy Wysp Brytyjskich dodają go do wszystkiego, chociaż może Ci być trudno w to uwierzyć. Nawet frytki skrapia się octem, rzadziej keczupem, a jeden z najpopularniejszych smaków ziemniaczanych czipsów to właśnie “vinegar”!
  • Marmite - bardziej brytyjskiego produktu próżno szukać. Marmite z konsystencji przypomina trochę dżem. Powstaje jako produkt uboczny w procesie warzenia piwa. Anglicy smarują nim chleb, dodają go także do zup, marynat i mięs.
  • chutney - to rodzaj indyjskiego sosu z pomidorów i jabłek. Zwykle dość ostry w smaku, stał się częstym dodatkiem do niemal każdego dania zawierającego mięso. 
  • ostre sosy - po latach trudnego dostępu do przypraw i produktów spożywczych z innych krajów, Brytyjczycy nadrabiają zaległości. Ostre, aromatyczne sosy towarzyszą większości potraw. 

Spożywanie potraw w restauracjach

Mieszkańcy Wysp Brytyjskich o wiele częściej i chętniej spożywają posiłki w restauracjach niż Polacy. Wielu emerytów prowadzi bujne życie towarzyskie podczas lunchu, a nawet śniadania w ulubionej kafejce, a dorośli, aktywni zawodowo Brytyjczycy wybierają opcję jedzenia “na mieście” przynajmniej raz w miesiącu. Według badania przeprowadzonego przez The Independent, najchętniej zamawiają wtedy pub food, które stanowi odpowiednik polskiej “kuchni domowej”. Okazuje się więc, że Anglicy są dość mocno przywiązani do swoich tradycyjnych potraw. 

Jeśli decydują się na dania inne niż tradycyjnie brytyjskie, do najczęściej wskazywanych należały potrawy z kuchni: włoskiej, chińskiej, indyjskiej, amerykańskiej, meksykańskiej, tajskiej, hiszpańskiej, śródziemnomorskiej i francuskiej. 

Tradycyjne potrawy kuchni angielskiej

Nie sposób opisać, nawet najkrócej, wszystkich tradycyjnych potraw kuchni angielskiej w jednym artykule. Poniżej przygotowaliśmy więc dla Was listę pięciu rzeczy, których koniecznie i bezwzględnie należy spróbować, kiedy jesteśmy w Wielkiej Brytanii.

Full English Breakfast - śniadanie angielskie

Pełne angielskie śniadanie w wydaniu tradycyjnym to wyzwanie, któremu nie sprosta każdy. Kiedyś stanowiło pierwszy i najważniejszy posiłek dnia, musiało zapewnić odpowiednią dawkę energii do pracy fizycznej przez wiele godzin dorosłemu mężczyźnie. Dlatego, zamawiając Full English Breakfast, spodziewaj się, że na talerzu ujrzysz: smażony bekon, kiełbaski, fasolkę, tosty, pieczarki, placki ziemniaczane oraz black pudding - rodzaj wędliny z krwi i podrobów, trochę pomiędzy naszym salcesonem a kaszanką.

Fish & Chips

Kolejny klasyk to ryba z frytkami. Obowiązkowo doprawione octem i podane na gazecie. Spodziewaj się ogromnej porcji ryby i grubych frytek, wszystko smażone na głębokim tłuszczu. Jeśli chcesz poczuć się jak prawdziwy Brytyjczyk, udaj się z zakupionym daniem na plażę i walcz o przetrwanie z natarczywymi mewami, które nader chętnie kradną takie przysmaki! 

Chicken Tikka Masala 

Ta nazwa nie brzmi jak tradycyjne brytyjskie danie, prawda? Rzeczywiście, wywodzi się z kuchni pakistańskiej, jednak do tego stopnia podbiła serca i podniebienia Anglików, że jakiś czas temu oficjalnie uznano ją za tradycyjną potrawę brytyjską! Są to marynowane, a następnie smażone filety z kurczaka, podawane na gorąco w śmietanowym sosie masala z pomidorów i mocnych przypraw. Będąc w Anglii, koniecznie musisz tego spróbować! 

Sunday Roast

W Polsce niedziela upływa pod znakiem rosołku i kotleta schabowego. Miłujący tradycję Brytyjczycy przygotowują na tę okazję Sunday Roast, czyli “Niedzielną Pieczeń”: pieczoną wołowinę, kurczaka, jagnięcinę lub wieprzowinę, do tego pieczone ziemniaki, nadzienie i warzywa: zwykle pieczony pasternak, brukselkę, groszek, marchewkę, fasolkę, brokuła i kalafiora. Do tego ciemny sos i obowiązkowo: Yorkshire pudding, czyli potrawa w kształcie kubeczka lub czarki, pieczona w piekarniku z ciasta podobnego do naleśnikowego.  

Scones

Trochę ciastka, trochę bułeczki. Mogą być podawane na słodko i zawierać suszone owoce, zwłaszcza rodzynki. Czasami mają smak neutralny, a czasami przygotowywane są na słono. Wyjście na herbatę lub kawę do kawiarni bez zamówienia przynajmniej jednej scone uznaje się w Wielkiej Brytanii za nieważne. Pamiętaj o tym, kiedy zamówisz swoją cuppa (filiżankę herbaty)!

Podsumowanie

Brytyjska kuchnia oferuje całe bogactwo smaków i aromatów. Mnóstwo w niej ciekawostek i niespodzianek. Jest dokładnie taka jak sama Wielka Brytania: pozornie znana i odkryta, a tak naprawdę fascynująca i tajemnicza. Warto jej spróbować!

Jeśli chciałbyś poznać więcej ciekawych faktów na temat kultury Wielkiej Brytanii, odwiedzaj naszego bloga. A jeżeli szukasz najlepszego sposobu na szybką, skuteczną i przyjemną naukę angielskiego, koniecznie sprawdź ofertę szkoły Speak Up!

 

Potrzebujesz lepiej znać angielski?

WYBIERZ KURS DLA SIEBIE >>>

 

 

Zostaw nam swój kontakt, a pomożemy Ci z językiem