ZAPISZ SIĘ NA KURS! ZADZWOŃ (22) 125 51 04

Czasy przyszłe - porównanie - ćwiczenia

Ten zestaw ćwiczeń pomoże Ci sprawdzić, czy rozumiesz wszystkie czasy przyszłe w angielskim. Zanim przejdziesz do rozwiązywania testów, wejdź na www.speak-up.pl, kliknij w zakładkę Gramatyka j. angielskiego i przypomnij sobie zasady stosowania Future Simple, Future Continuous, to be going to, Future Perfect, Future Perfect Continuous, a także Present Continuous.

Porównanie czasów przyszłych - testy do rozwiązywania

Nasze ćwiczenia na porównanie czasów przyszłych w języku angielskim mają wygodną formę pliku pdf. Możesz pobrać je na komputer, wydrukować i rozwiązać w dogodnej dla Ciebie chwili, a następnie samodzielnie sprawdzić odpowiedzi w załączonym kluczu.

POBIERZ W WERSJI PDF 

Ćwiczenie 1

Wybierz poprawną opcję.

  1. In July we _____________ to Greece. We have already booked the hotel.
    a) will fly b) are flying c) will be flying
  2. You _____________ German for a year by the end of the month.
    a) will have been learning b) will have learnt c) will be learning
  3. What _____________ if they ask you for help?
    a) are you going to do b) will you do c) will you be doing
  4. By the end of the night we _____________ 600 km.
    a) will drive b) will be driving c) will have driven
  5. A: Where _____________ Christmas? B: At my parents’. We settled that long time ago.
    a) are you spending b) will you spend c) will you have spent
  6. By next week our neighbours _____________ their house.
    a) will renovate b) are going to renovate c) will have renovated
  7. On 15 August I _____________ married for 20 years.
    a) will be b) will have been c) am going to be
  8. I’m sure Sam _____________ what to do.
    a) will know b) is going to know c) will have known
  9. I can’t wait for Saturday! We _____________ to an amusement park with our parents!
    a) will go b) will be going c) are going
  10. Mr Black _____________ a lecture now, I suppose.
    a) will be giving b) will give c) is going to give

Ćwiczenie 2

Uzupełnij luki czasownikami w nawiasach w poprawnej formie.

  1. At this time tomorrow Ann __________________________ (write) the school leaving exam.
  2. What __________________________ (you/do) in the evening, Adam? Do you fancy going to the cinema?
  3. I’m sure it __________________________ (not/snow) today.
  4. __________________________ (Brian / learn) English on Thursday evening, as always?
  5. My brother __________________________ (buy) a new TV. He’s been comparing different models recently.
  6. If you forbid your daughter to watch cartoons, she __________________________ (definitely/cry).
  7. We are looking for a piano because our daughter __________________________ (learn) to play.
  8. They __________________________ (not repair) the bridge by the weekend.
  9. Elizabeth is pregnant. She __________________________ (have) a baby soon.
  10. How long __________________________ (Susan/work) as a headhunter by the end of the year?

Ćwiczenie 3

Uzupełnij zdania stosując poprawną formę czasownika.

  1. sleep
  1. When I get back home, I ______________ like a baby!
  2. Andrew ______________ for 10 hours soon!
  3. Ann worked last night so probably she ______________ .
  1. do
  1. I ______________ shopping. That’s why I’m taking the bags.
  2. I ______________ (not) my homework by 3 o’clock. That’s impossible!
  3. On Friday at noon Mum ______________ the cooking.
  1. buy
  1. John ______________ a new motorbike by next weekend.
  2. The company ______________ new cars for the sales reps. They’re comparing offers now.
  3. ______________ (you) buy me some ice-cream, Mum?
  1. read
  1. The boss ______________ (not) your report by the end of the day.
  2. How long ______________ (the teacher) the essays by noon?
  3. All Saturday morning I ______________ a book.
  1. practise
  1. I have problems with German grammar so I ______________ more.
  2. By 3 o’clock the team ______________ for three hours.
  3. I’m sorry we lost the game. I promise I ______________ more!
  1. visit
  1. Aleck ______________ (not) his grandma before holidays.
  2. I can’t go shopping with you. I ______________ my grandparents.
  3. I hope we ______________ you soon.
  1. give
  1. The famous actor ______________ 10 interviews by the end of the week.
  2. I bought this book yesterday. I ______________ it to my brother - it’s by his favourite author.
  3. Wait, I ______________ you a hand with cleaning.
  1. write
  1. Dorothy ______________ for two hours soon.
  2. She ______________ two articles by 6 pm.
  3. I’m really angry with my colleague. I ______________ an email to the HR department about his unacceptable behaviour. 
  1. fix
  1. The clock doesn’t work. ______________ (you) fix it, please?
  2. The mechanic ______________ cars all day tomorrow.
  3. ______________ (they) your camera before holidays?
  1. live
  1. Where ______________ after studies? Have you already thought about that?
  2. If Mary gets divorced, she ______________ with her parents again.
  3. By June they ______________ in our neighbourhood for five years.

Ćwiczenie 4

Popraw błędy w poniższych zdaniach.

  1. By tomorrow I will have been reading this short story.

    ___________________________________________________________________

  2. I promise I am quitting smoking!

    ___________________________________________________________________

  3. How many episodes of “Friends” will Sarah be watching by midnight?

    ___________________________________________________________________

  4. It will raining at the weekend. 

    ___________________________________________________________________

  5. Don’t worry. I’m sure my dog won’t have bitten you.

    ___________________________________________________________________

  6. By next week Jim and Monica are going to know each other for a year.

    ___________________________________________________________________

  7. Oh my God! That building will collapse!

    ___________________________________________________________________

  8. Will you have been using the computer? I need it for a few minutes.

    ___________________________________________________________________

  9. I’m saving money because I will go on holidays to Africa.

    ___________________________________________________________________

  10. By next Saturday the tourists will have been visited ten cities.

    ___________________________________________________________________

POBIERZ W WERSJI PDF 

Czasy przyszłe - klucz

Ćwiczenie 1

  1. b
  2. a
  3. b
  4. c
  5. a
  6. c
  7. b
  8. a
  9. c
  10. a

Ćwiczenie 2

  1. will be writing
  2. are you doing
  3. won’t snow
  4. Will Brian be learning
  5. is going to buy
  6. will definitely cry
  7. is going to learn
  8. won’t have repaired
  9. is going to have
  10. will Susan have been working

Ćwiczenie 3

  1. a) will sleep b) will have been sleeping c) will be sleeping
  2. a) am going to do b) won’t have done c) will be doing
  3. a) will have bought b) are/is going to buy c) Will you buy
  4. a) won’t have read b) will the teacher have been reading c) will be reading
  5. a) am going to practise b) will have been practising c) will practise
  6. a) won’t have visited b) am visiting c) will visit
  7. a) will have given b) am going to give c) will give
  8. a) will have been writing b) will have written c) am going to write
  9. a) Will you fix b) will be fixing c) will they have fixed
  10. a) are you going to live b) will live c) will have been living

Ćwiczenie 4 

  1. By tomorrow I will have read this short story.
  2. I promise I will quit smoking!
  3. How many episodes of “Friends” will Sarah have watched by midnight?
  4. It will rain at the weekend. 
  5. Don’t worry. I’m sure my dog won’t bite you.
  6. By next week Jim and Monica will have known each other for a year.
  7. Oh my God! That building is going to collapse!
  8. Will you be using the computer? I need it for a few minutes.
  9. I’m saving money because I am going to go on holidays to Africa.
  10. By next Saturday the tourists will have visited ten cities.
POBIERZ W WERSJI PDF 

 

Masz pytania? Zostaw swój kontakt, oddzwonimy.