Oczywiście nie wszyscy mieszkańcy Wysp zaczynają dzień od typowego angielskiego śniadania, ale na pewno bez problemu zamówicie takie w hotelu czy pubie - Anglicy twierdzą, że ich tradycyjne śniadanie jest idealne na kaca, być może dlatego podobny posiłek można w wielu miejscach dostać przez cały dzień.
Zwykły Anglik najczęściej zadowoli się płatkami śniadaniowymi i kawą.
Co wchodzi w skład traditional English breakfast
- Would you like to have English breakfast?
- I’ll have English breakfast, please!
Tradycyjne angielskie śniadanie to:
- jajka sadzone (fried eggs), rzadziej jajecznica (scrambled eggs),
- chrupiący bekon (bacon rashers - fried lub baked),
- podsmażone kiełbaski (sausages),
- fasolka w sosie pomidorowym (baked beans),
- plastry smażonego pomidora (tomatoes - fried lub baked) ,
- opiekane kromki chleba (toasts)
- opcjonalnie: kipper, czyli wędzony śledź; hashed browns, czyli smażone w oleju kawałeczki ziemniaka; onion rings, czyli krążki z panierowanej cebuli; mushrooms, czyli podsmażane pieczarki.
Dawno, dawno temu śniadanie takie popijano kuflem piwa. Teraz sięga się po coffee (kawa), tea (herbata) bądź juice (sok).
Ten full wypas nazywany bywa także cooked breakfast (gotowane śniadanie) lub fry-up (smażonka). Jeśli podróżujecie po Wyspach, możecie spotkać się także z nazwami lokalnymi, np. Welsh breakfast (walijskie śniadanie), Irish breakfast (irlandzkie śniadanie), full Scottish (szkockie), czy Ulster fry ( w Irlandii Północnej).
Jeśli nie znamy lokalnej specyfiki, najbezpieczniej poprosić o English breakfast.
Skąd taki pomysł na Full English Breakfast?
Anglicy, choć na co dzień często rezygnują z tradycyjnego śniadania, domagają się go stanowczo, kiedy przyjdzie im przebywać czasowo (np. podczas urlopu) w innym kraju. Niechętnie sięgają po smakołyki lokalnej kuchni, a przygotowanie ich ukochanego zestawu bywa naprawdę trudne.
Jaka historia stoi za tradycyjnym angielskim śniadaniem? Nie dysponujemy zbyt wieloma informacjami na ten temat, ale wiemy, że...
- Full English Breakfast jadano już w 1300 roku, co czyni je jednym z najdłużej istniejących tradycyjnych dań w historii Anglii. W tamtych czasach tego rodzaju śniadanie było często uważane za luksus i dlatego było zarezerwowane tylko dla najbogatszych w społeczeństwie - zwykli ludzie jadali owsiankę i chleb.
- Pomysł na smażone jajka i pomidory, przybył na wyspy z Chin.
- Boczek/bekon zdobył popularność na początku XVIII wieku, kiedy z Irlandii zaczęto sprowadzać świnie - w miejscowości Calne (punkcie przeładunkowym) opracowano metodę konserwowania półtuszy wieprzowych, przez moczenie jej w solance, co dało początek produkcji bekonu.
W jednym z przepisów na Full English Breakfast znajdujemy takie uwagi:
Na najlepsze angielskie śniadanie zawsze kupuj kiełbaski z dużą zawartością mięsa. W przypadku bekonu wybierz między boczkiem grzbietowym lub chrupiącym, wędzonym lub niewędzonym; generalnie najlepszy smak ma peklowanie na sucho.
Sami Brytyjczycy zapytani o najważniejszy składnik swojego ukochanego tradycyjnego śniadania wskazali, a jakże, boczek!
The single most important part of a Full English breakfast is bacon, with 89% of English people saying it would feature on the plate for their ideal Full English.
Dlaczego FULL?
W tradycyjnym angielskim śniadaniu kluczowe jest słowo FULL (pełny). Otóż kaloryczność tego posiłku oraz fakt, że daje on uczucie sytości na długie godziny czynią go w oczach Brytyjczyków pełnowartościowym - to konkretna alternatywa dla zdecydowanie mniej kalorycznych i "krócej trzymających" (ale też zdrowszych....) kontynentalnych śniadań, zwłaszcza tych w wersji śródziemnomorskiej.
Full English Breakfast trafiło wraz z emigrantami do Stanów Zjednoczonych oraz Kanady, gdzie wzbogaca się je o kolejne składniki, np. frytki czy kaszę.
Tradycyjne brytyjskie śniadanie w wersji wege, ligt, fit
Należy zwrócić uwagę na fakt, że mężczyźni i kobiety mają nieco inne upodobania, jeśli chodzi o idealne brytyjskie śniadanie. Kobiety preferują je zdrowszej wersji, np. wegetariańskiej, a jeśli mają wybór, sięgają raczej po produkty duszone, pieczone i grillowane niż smażone. Taka wersja light/fit jest naprawdę znacznie zdrowsza - można zmniejszyć kaloryczność tradycyjnego brytyjskiego śniadania z nawet 1000 do ok. 240 kalorii - ale przez wielu miłośników tradycji uznawana za profanację Full English Breakfast.
Podsumowanie
Jeżeli tylko macie okazję spróbować tradycyjne angielskie śniadanie, nie wahajcie się. Dietetycy są zdania, że osoba zdrowa może od czasu do czasu pozwolić sobie na taki full wypas, ale już jedzenie takiego śniadania już nawet 2x w tygodniu przyczyniać się do przybierania na wadze. Zaleca się zatem okazjonalne spożywanie tego typu posiłków.
W przypadku tradycyjnego angielskiego śniadania teoria o tym, że ten właśnie posiłek jest najważniejszy nabiera szczególnego znaczenia. Dlaczego? Bo Full English Breakfast to kaloryczne (nawet 1000 kcal!) wyzwanie dla prawdziwych twardzieli i znaczne obciążenie wątroby. To także zastrzyk energii na pół dnia, albo i na dłużej.
{%- endset -%} {%- blog_post_data_wall_wrapper body={{hs_blog_post_body}}, summary={{hs_blog_post_summary}} %}